google-site-verification: google2c0e6b3fb763a11e.html'

Kvinderne taber iværksætterkapløbet

Kvinderne taber iværksætterkapløbet

Hvad holder jer tilbage kvinder?

Iværksætterlivet er ikke for hvem som helst, men åbenbart mere for mænd end kvinder. Det har længe været tendensen i det danske samfund, at mændene kaster alt hvad de har i hænderne, for at udleve drømmen om at være selvstændig. Kvinderne forsøger at følge trop, men statistikkerne viser, at der er noget der holder kvinderne tilbage. Spørgsmålet er hvad?

Ifølge Erhvervsstyrelsens aktuelle tal omkring udviklingen i CVR-registreringer og iværksættervirksomheder i Danmark ræser mændene afsted, mens kvinderne står i tomgang. Dette fremgår af rapporten ”Iværksætterindblikket”, som senest er opdateret i oktober 2016. Ifølge undersøgelsen, er antallet af CVR-registreringer, som kvinder står bag, steget fra 2005-2015. Andelen er dog faldet, da antallet af CVR-registreringer, som mænd står bag, i tilsvarende periode har haft en større fremgang. Forskellen i CVR-registreringer mellem mænd og kvinder kan ses i grafen herunder:

Kilde: Erhvervsstyrelsen.dk

Undersøgelsen belyser at mændene af uransagelige årsager er mere interesserede i livet som selvstændig end kvinderne. Diskussionen om hvorfor, har stået på længe, men ifølge iværksætter og sushi-dronning Louise Ertman Baunsgaard, er der flere årsager til tendensen:

”De tror på deres ideer, og det, synes jeg, er en fantastisk evne. Hvis der er noget, man skal som iværksætter, så er det at tro på det. Hvis du ikke selv tror på det, så er der ingen der gør,” udtaler hun til Berlingske Business.

Kvinder tænker for meget

Louise Ertman Baunsgaard er om nogen en kvinde, der har troet på det. Den nu 48-årige og succesfulde virksomhedsejer, kastede sig ud i iværksætterlivet som 27-årig, hvor hun i 2003 etablerede restauranten ”Letz Sushi”. Kæden er sidenhen vokset og råder nu over 16 restauranter, fortrinsvis i hovedstadsområdet og i Aarhus. I juni i år solgte sushi-dronningen sin andel af ”Letz Sushi” og er nu trådt helt ud af bestyrelsen for den virksomhed, hun som purung stiftede i 2003. Louise Ertman Baunsgaard vil gerne opfordre flere af eget køn, til at følge hendes fodspor:

”Vi mangler kvindelige iværksættere, og jeg tror, det er, fordi der ofte skal flere overvejelser til, før en kvinde forlader sit job og starter sin egen virksomhed op. Der skal god coaching til for at få kvinder til at springe ud i det,” siger hun i et interview med Berlingske Business.

Hertil tilføjer hun, at det med at få børn har indflydelse på kvinders iværksættertanker:

”Der er mange kvinder, som får super gode ideer, efter de har fået børn. Så er der meget praktisk, som skal gå op, og det er jo benhårdt økonomisk at sige det faste job op og starte sit eget. En lang udsigt til den økonomiske gevinst gør, at man dropper det,” konstaterer hun overfor Berlingske Business.

Sushi-dronningen opfordrer kvinderne til at være lidt mere ligesom mænd. Mænd glemmer nogle gange at tænke, før de handler, hvilket i iværksættersammenhænge kan være et positivt element. Stop med at tøve og tænke en ekstra gang eller to. Sænk paraderne, spring ud i det og hvem ved, måske bliver du den næste sushi-dronning.

Hvis du vil udleve iværksætterdrømmen, kan du oprette din nye virksomhed her.