google-site-verification: google2c0e6b3fb763a11e.html'

Det skal du overveje når du vælger erhvervskonto

Det skal du overveje når du vælger erhvervskonto

Når du starter egen virksomhed, skal du oprette en erhvervskonto i banken. Det er i denne forbindelse essentielt, at du holder din private bankkonti adskilt fra din virksomheds bankkonti. Det kan dog synes som lidt af en jungle at finde den rette erhvervskonto, hvorfor vi i dette indlæg vil forsøge at guide dig til det rette valg.

Ligesom du som privatperson skal have en NemKonto, som de private myndigheder kan indbetale til, når du eksempelvis skal have indbetalt feriepenge, skal du ligeledes have en NemKonto til din virksomhed. At din virksomhed har en NemKonto muliggør, at de offentlige instanser kan tilbagebetale moms eller lignende.

Når du skal oprette din virksomheds erhvervskonto vil du sandsynligvis opleve, at de banker du henvender dig til, vil stille dig en lang række spørgsmål vedrørende din virksomheds fremtidige drift. Disse spørgsmål stilles, da bankerne er underlagt pligt til at efterleve en lang række krav fra Finanstilsynet for at undgå og samtidig opdage hvidvask af penge.

Når banken har stillet dig de nødvendige spørgsmål omkring din virksomhed, træffer banken afslutning om, hvorvidt de ser fundament for at åbne en erhvervskonto til dit selskab. Banken besidder total beslutningsmagt i denne sammenhæng, hvorfor det står banken frit for, om de vil afvise eller godkende enhver anmodning om oprettelse af erhvervskonto.

Læs også: Moms – her er alt hvad du bør vide 

Skal jeg bruge en erhvervskonto, når jeg starter en enkeltmandsvirksomhed?

Såfremt du skal starte en enkeltmandsvirksomhed, er det ikke altid nødvendigt at oprette en erhvervskonto. Det kan i visse tilfælde være nok blot at oprette en ekstra konto til din normale bankkonto. Det kan derfor være en god ide at undersøge om ovenstående kunne være en mulighed, så du på denne måde kan spare oprettelsesgebyret for erhvervskontoen.

Læs også: Guide: Disse erhvervsforsikringer bør din virksomhed overveje 

Skal jeg bruge erhvervskonto, når jeg starter et selskab?

Hvis du skal oprette et anpartsselskab eller et aktieselskab, skal du bruge en erhvervskonto. Dette uanset om selskabet oprettes som et drift – eller holdingselskab. Oprettelsen af en erhvervskonto er et krav, da dit selskabs økonomi skal være adskilt fra din privatøkonomi. Du kan altså kun oprette en erhvervskonto, hvis du har et gyldigt CVR-nummer, da erhvervskontoen knyttes direkte til din virksomheds CVR-nummer. Som en sidebemærkning skal det nævnes, at det godt kan lade sig gøre at anvende en privatkonto til et selskab, men denne konstellation kan ikke anbefales. Dette opnås ved at man laver en 3. mandsindberetning, som sikrer, at det er tilladt at køre dit selskabs økonomi over din privatkonto.

Læs også: Derfor bør du hyre en revisor 

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan få en erhvervskonto?

Det forholder sig desværre sådan, at man ikke har krav på at få en erhvervskonto som NemKonto hos ens bank. Banken er i deres gode ret til at sige, at de ikke vil oprette en erhvervskonto til dig. Det kan der være mange forskellige årsager til, men det ses oftest i forbindelse med kunder der står registreret i RKI. Det betyder altså, at du kan risikere at stå i en situation, hvor banken hverken vil give dig en erhvervskonto eller vil have, at du har erhvervstransaktioner på din privatkonto. Det eneste du kan gøre i denne forbindelse, er at skifte bank, og undersøge om der er andre banker der kan være dig behjælpelig. Det er ikke unormalt at blive afvist, hvorfor det kan være anbefalelsesværdigt, at du indhenter tilbud på erhvervskonto fra forskellige banker på samme tid. Der er desværre ingen garanti på, at din forespørgsel imødekommes positivt, men ved at anmode hos flere forskellige banker, sparer du i det mindste tid, hvis du skulle blive afvist af en enkelt eller flere banker.

Hold et vågent øje med gebyret

Det kan til alle tider anbefales, at du undersøger markedet grundigt inden du beslutter dig for, hvor du vil oprette din erhvervskonto. Gebyret på en erhvervskonto kan nemlig variere en hel del, hvorfor det kan være fordelagtigt at forhøre dig hos flere forskellige banker. Der findes mange forskellige typer af erhvervskonti, som hver især dækker vidt forskellige behov. Det kan være ret dyrt at oprette en erhvervskonto, da bankerne ofte kræver et oprettelsesgebyr på mellem 700-2000 kr. afhængig af hvilken bank, der er tale om. Hertil kan der være en lang række andre gebyrer, som er dyrere end dem du er vant til i forbindelse med din privatkonti.

Læs også: Det skal du overveje inden du starter virksomhed 

Hvordan finder jeg den billigste erhvervskonto?

Som beskrevet indledningsvis kan det være svært at gennemskue markedet for erhvervskonti. Bankerne er nemlig lidt modvillige, når det kommer til at oplyse gennemsigtigt omkring deres konkrete prisstrukturer. De fleste banker hævder at de vil foretage en konkret vurdering fra kunde til kunde, om hvor dyr erhvervskontoen skal være, hvilket markerer vigtigheden af, at du indhenter tilbud fra flere forskellige banker for at sikre, at du får den bedst mulige pris. Nogle banker skriver dog deres priser på deres hjemmeside, hvilket gør dit arbejde lidt mere overskueligt.

OPRET DIT NYE SELSKAB HER