google-site-verification: google2c0e6b3fb763a11e.html'

Vækstfonden tilbyder iværksættere nye lånemuligheder

Vækstfonden tilbyder iværksættere nye lånemuligheder

Vækstfonden lancerer tre nye lånemuligheder til din virksomhed

Det nye år bringer allerede gode nyheder med sig. I januar 2019 kan ejere af nystartede og etablerede virksomheder nemlig benytte sig af tre nye lånemuligheder.

Som direkte resultat af det nye erhvervsfremmesystem, som skal gøre det lettere for virksomheder at sikre finansiering, har Vækstfonden besluttet sig for, at lancere tre nye låntyper. De tre nye låntyper henvender sig særligt til virksomheder, der befinder sig i de helt tidlige faser af virksomhedens udvikling.

I dette blogindlæg præsenterer vi dig for Vækstfondens tre nye låntyper:

1. Matchinglån med private investorer

Med matchinglån tilbyder Vækstfonden at matche en investering fra en privat investor. Den private investor bliver i populært sprog betegnet, som en business angel. Såfremt din virksomhed formår at indhente en investering på 4 millioner kroner fra en privat investor, vil Vækstfonden matche denne investering med et lån på 4 millioner kroner. Det er dog væsentligt at gøre opmærksom på, at Vækstfonden i denne konstellation ikke bliver medejer af virksomheden, da der er tale om et lån og ikke en investering. Det betyder kort forklaret, at din virksomhed kan indhente kapital uden at skulle give afkald på en stor del af virksomhedens aktier til gengæld.

Læs mere om lånemulighederne her.

Tilbagebetaling og exitbonus

Matchinglånet skal tilbagebetales over en tidsperiode på maks. 6 år. Da Vækstfonden naturligvis løber en risiko ved at gå tidligt ind i virksomheden, er låneaftalen opbygget således, at der er indbygget en exitbonus. Dette betyder kort forklaret, at hvis din virksomhed på et senere tidspunkt bliver solgt til en meget høj værdi, får Vækstfonden en bid af kagen. Denne bid af kagen er en del af fortjenesten og kaldes en exitbonus. Størrelsen på bonussen afhænger af lånets størrelse og af salgsprisen.

Bør din virksomhed overveje et matchinglån

Hvis din virksomhed befinder sig i de helt tidlige faser, hvor du oplever lille eller ingen omsætning, kan et matchinglån være en god idé. Lånet er henvendt til dem der stadig er i gang med at færdigudvikle et produkt og en forretningsplan.

Lånet kan eventuelt bruges til at udvikle nye teknologier eller til at styrke markedsføringsindsatsen.

Sådan får du et matchinglån

Hvis du gerne vil gøre brug af et matchinglån, kan du selv tage kontakt med en af de business angels, som Vækstfonden har en aftale med. Du kan også vælge at kontakte Vækstfonden, som herefter kan henvise dig til relevante business angels.

Læs også: Moms – her er alt hvad du bør vide

2. Early Engagement – lån

Den anden nye lånemulighed, som Vækstfonden lancerer inden længe, er ”Early Engagement – lån”. Dette er en konvertibel lånetype, som er tiltænkt virksomheder, der har et såkaldt ”venturepotentiale”, men som endnu er for tidligt i udviklingen til at modtage venturekapital.

Hvis du får godkendt dette lån, vil Vækstfonden tilføre din virksomhed op til 3 millioner kroner. Dette vil altid foregå i samarbejde med andre investorer, f.eks. business angels eller venture fonde.

De konvertible lån egner sig specielt godt til virksomheder, der befinder sig så tidligt i udviklingsstadiet, at det er svært at sætte en direkte værdi på virksomheden. Ved at tage et konvertibelt lån i stedet for at få en egenkapitalinvestering, kan du nemlig udskyde værdiansættelsen til senere i processen.

Ideen bag lånetypen er, at den skal være med til at føre selskabet frem til en venturefinansiering inden for en tidsperiode på 1-2 år.

Læs mere om lånemulighederne her. 

Lånet kan konverteres til aktier

Såfremt din virksomhed lykkes med at udvikle et solidt produkt, tiltrække de første kunder og bevise potentialet i forretningsmodellen, så virksomheden opnår tilførsel af venturekapital i en investeringsrunde, kan lånet fra Vækstfonden i selvsamme investeringsrunde omdannes til aktier i selskabet.

Dette gør det muligt for Vækstfonden at blive en del af ejerkredsen i forbindelse med den første ventureinvesteringsrunde. Beslutningen ligger dog hos dig, da det er dig som iværksætter, der bestemmer, hvilke investorer, der skal have lov til at investere i runden.

Sådan afgør Vækstfonden om din virksomhed er ”ventureegnet”

Det forholder sig således, at din virksomhed skal have potentiale til at kunne vokse eksplosivt, hvis Vækstfonden skal godkende din anmodning om et Early Engagement-lån.

Vækstfonden afgør hvorvidt din virksomhed er ventureegnet ved at undersøge, om det er sandsynligt, at din virksomhed og dennes forretningsmodel kan skaleres markant på det pågældende marked. For ventureinvesteringer gælder det desuden, at virksomheden skal kunne vokse så meget, at investeringen kan gives 5-10 gange tilbage eller mere. Kravene for en godkendelse er altså, at forretningsmodellen er stærkt skalerbar, og at din virksomheds produkt er relevant for et stort internationalt marked.

Såfremt din virksomhed ikke besidder ovennævnte vækstpotentiale, er de andre typer af lån nok mere velegnede.

Læs også: Derfor bør du hyre en revisor 

3. Vækstlån til de tidlige faser

Vækstfondens sidste nye lånetype er en modificeret udgave af det Vækstlån, som fonden allerede udbyder. Det nye Vækstlån er dog mere målrettet iværksættervirksomheder, der besidder et vis vækstpotentiale, uden at de har et venturepotentiale.

Lånet er på mellem 0,4 og 1,5 millioner kroner og der stilles krav om 50 procent i medfinansiering fra private investorer.

Renten på dette lån fastsættes ud fra en vurdering af den enkelte virksomhed. Overordnet kan det dog siges, at Vækstfondens rente i denne sammenhæng ligger højere end f.eks. renten på et banklån. Dette da Vækstfonden ved at udbyde dette lån løber en større risiko.

Læs mere om lånemulighederne her.

Sådan vurderes vækstpotentialet

Når de hos Vækstfonden ser nærmere på din virksomhed og dennes vækstpotentiale, vurderer de forretningsplanen, markedet, din finansielle plan og budgetter samt en eventuel ny teknologi. Herefter ser Vækstfonden på jeres team og vurderer hvordan jeres kompetencer kan skabe synergi og fordre succes.

Desuden skal du kunne dokumentere en pipeline af kunder og en forventet omsætning inden for få måneder for at kvalificere din virksomhed til lånet.

Sammenlign renten på andre lån her. 

Krav om medfinansiering

For at få dette lån stiller Vækstfonden krav om, at du kan erhverve 50 procent i medfinansiering fra private aktører. Disse 50 procent i medfinansiering kan enten være penge, du selv fremskaffer gennem banken eller fra en eller flere private investorer.

Læs også: Forretningsplan – hvad skal den indeholde? 

OPRET DIT NYE SELSKAB HER