Guide: Sådan registrerer du skat når du starter virksomhed

Skat ved start af virksomhed

Hvad er en enkelmandsvirksomhed?

En enkeltmandsvirksomhed er en virksomhedsform, hvor en enkelt person ejer og driver virksomheden. Det mest karakteristiske ved denne struktur er, at ejeren personligt hæfter for virksomhedens forpligtelser og gæld. Til gengæld er der få lovmæssige krav forbundet med at drive en enkeltmandsvirksomhed, hvilket gør den nem og fleksibel at etablere. Opret din enkeltmandsvirksomhed her.

 

SKAT i en enkeltmandsvirksomhed

Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed er du underlagt personskattelovens regler for beskatning. Da virksomheden er personligt ejet, beskattes du direkte af virksomhedens indkomst. Dette betyder, at hele virksomhedens overskud betragtes som din personlige indkomst og beskattes som almindelig løn. En betydelig fordel ved denne struktur er dog, at eventuelle underskud i virksomheden kan fratrækkes i din fremtidige personlige indkomst, hvilket kan reducere din skattepligtige indkomst i kommende år.

 

Årsrapport i en enkeltmandsvirksomhed

I en enkeltmandsvirksomhed er du ikke forpligtet til at indberette en årsrapport til Erhvervsstyrelsen, hvilket adskiller denne virksomhedsform fra anpartsselskaber. Selvom det ikke er et krav, har du dog stadig mulighed for at udarbejde en årsrapport. Årsrapporten kan være nyttig, hvis du har behov for at dokumentere virksomhedens økonomiske situation, eksempelvis i forbindelse med ansøgning om lån eller ved samarbejde med potentielle investorer.

I stedet for en årsrapport skal du som ejer af en enkeltmandsvirksomhed indsende et oplysningsskema til SKAT. Oplysningsskemaet, som tidligere var kendt som selvangivelsen, er det dokument, hvor du indberetter virksomhedens årlige resultat. Dette resultat kan være et overskud eller underskud, og det er afgørende for beregningen af skatten.

 

Virksomhedsskatteordningen

Ønsker du at undgå, at virksomhedens overskud beskattes som personlig indkomst, kan du benytte virksomhedsskatteordningen. Denne ordning giver enkeltmandsvirksomheder mulighed for at drage fordel af de samme skattemæssige mekanismer som kapitalselskaber. Med denne ordning kan du nemlig adskille de penge, du trækker ud som løn, som beskattes personligt, fra de penge, der bliver i virksomheden, som i stedet beskattes med en lavere virksomhedsskat. Princippet bag ordningen er, at du kun betaler 22 % i a-skat af det overskud, der opspares i virksomheden, fremfor at hele overskuddet beskattes som personlig indkomst.

 

Hvad er et anpartsselskab?

Et anpartsselskab er en selskabsform, kendt for sin fleksibilitet og det begrænsede ansvar, det pålægger ejerne. Et ApS kan etableres af en enkelt person eller flere partnere og fungerer som en selvstændig juridisk enhed, hvilket adskiller ejernes personlige økonomi fra selskabets. En af de største fordele ved et ApS er, at ejernes ansvar for selskabets gæld og forpligtelser er begrænset til deres kapitalindskud. Dette beskytter ejerne mod personlig hæftelse ud over deres investering i selskabet. Derudover giver et anpartsselskab stor fleksibilitet, både i forhold til kapitalstruktur og ejerforhold. Opret dit anpartsselskab her.

 

SKAT i et anpartsselskab

I et anpartsselskab beskattes ejeren kun personligt af den løn, der trækkes ud af selskabet. Det betyder, at du som ejer, ikke beskattes direkte af hele virksomhedens overskud, men kun af den del, du vælger at udbetale til dig selv som løn eller udbytte. Resten af overskuddet, som forbliver i selskabet, beskattes med selskabsskatten, som i Danmark er 22 %. Dette giver mulighed for en mere strategisk skatteplanlægning. Du kan eksempelvis vælge at lade en del af overskuddet blive i selskabet for at geninvestere i virksomhedens vækst eller opspare midler til fremtidige projekter. Hvis dit anpartsselskab oplever et underskud i et givent år, er det muligt at fremføre dette underskud og fratrække det i fremtidige års overskud.

Du kan med fordel tage nedenstående test fra SKAT, og finde ud af hvordan din virksomhed skal registrere skat lige her.

Del med en ven

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn