google-site-verification: google2c0e6b3fb763a11e.html'

Den uundværlige sorte drik

Den uundværlige sorte drik

Den magiske drik

Termerne Innovation og iværksætteri bliver oftest brugt i forbindelse med nutidige opfindelser og tiltag, men mennesket har været innovative siden tidernes morgen. Hver evig eneste dag gør vi brug af opfindelser, som vi kan takke vores forfædre for, at have velsignet os med. I dag er det mandag og om mandagen, er der én opfindelse, der er mere uundværlig end alle andre.

Weekenden er gået på hæld og en ny uge påbegyndes. Folk indfinder sig på deres arbejdsplads, studier, fritidsjob, varmestuer og andre tilholdssteder. De har alle én ting tilfælles og det er, at mandag morgen starter med en kæmpestor kop kaffe. Kaffe er for mange blevet en god ven, en følgesvend, et ritual, et familiemedlem og en helt og aldeles uundværlig væske.

Gedehyrden Kaldi

Kaffe er dog ikke endt i vores kopper på magisk vis, kaffen har en ældgammel historie. Hvis Nobels fredspris var blevet uddelt i 500-tallet, ville den arabiske gedehyrde Kaldi skulle holde takketalen, såfremt legenden taler sandt. Legenden siger nemlig, at en arabisk gedehyrde i Etiopien, ved navn Kaldi, opdagede at hans geder en dag opførte sig besynderligt. Gederne havde spist nogle røde bær fra en plante, hvorefter selv de ældste, dovne og mest langsomme geder sprang rundt som ungdyr. Gederne sov ikke om natten og det undrede Kaldi. Dagen efter gik Kaldi til det nærmest liggende kloster, hvor han fortalte en munk om sine observationer. Munken satte sig for at smage på de mystiske røde bær. Han hældte kogende vand over bærrene, drak væsken og reagerede ligesom gederne aftenen forinden. Drikken kvikkede ham så meget op, at han kunne holde sig vågen i timevis.

Efter munkens oplevelse blev rygtet om den opkvikkende væske spredt, langsomt men sikkert. Kaffen blev først alment kendt omkring år 1000. Om man tror på legenden om Kaldi eller ej, kan kaffen dog med sikkerhed spores til Etiopien. Kaffetræet stammer nemlig fra Etiopiens bjergegne, hvor de afrikanske stammer formede kugler af knuste kaffebønner blandet med fedt, når de skulle på jagt. En enkelt kugle sikrede at jægerne kunne holde sig friske og vågne under en dagsjagt.

Den første sikre fortælling, man har om kaffe, er fra år 1450. Her var en arabisk sheik på rejse i kaffens hjemland Etiopien. Han blev her så begejstret for kaffens opkvikkende effekt, at han satte sig for at udbrede kendskabet til drikken i hans hjemland Arabia. Da han kom hjem, gav han de religiøse påbud om at drikke kaffe, så de kunne holde sig vågne og derfor også kunne bede til guderne om natten. Kaffe blev altså i starten betragtet som en religiøs drik.

De røde bær fra kaffetræet.

Kaffens indtog i Europa

Det skulle vare et par århundrede før europæerne, fik smag for den magiske væske. Kaffen kom først til Europa i år 1615. Venedig var den første europæiske by, som fik et kaffehus, dette i år 1647. London fulgte trop i år 1652 og her blev man hurtigt glad for drikken. I år 1715 havde man i London etableret intet mindre end 2000 kaffehuse, hvor lærde og intellektuelle mødtes til kaffe og intense diskussioner. Kaffen kom eftersigende til Danmark for første gang i år 1665. Allerede i 1773 importerede Danmark ca. 6 tons kaffe, og blot 30 år senere var mængden næste fem gange så stor. På daværende tidspunkt var handelsministeren yderst bekymret over det voksende forbrug, de det påvirkede handelsbalancen negativt. Handelsministeren ville hellere have, at de lavere samfundsklasser holdt sig til de traditionelle danske nydelsesdrikke som øl og brændevin. Kaffe var dog kommet for at blive, og i dag drikker danskerne kaffe i stort set alle sociale sammenhænge. Om det var gedehyrden Kaldi, der opfandt kaffen eller ej, så ændrer det ikke på det faktum, at kaffe må betegnes, som en af verdens bedste opfindelser. Kaffe vil for altid have en stor plads i fortællingen om verden.

Følg Billigselskab på Instagram

Instagram did not return a 200.