google-site-verification: google2c0e6b3fb763a11e.html'

IVÆRKSÆTTERHISTORIER – 10 spørgsmål til Goboat

IVÆRKSÆTTERHISTORIER - 10 spørgsmål til Goboat

10 spørgsmål til den etablerede iværksætter

På vores iværksætterplatform StartHub præsenterer vi i dag et nyt tiltag. På Billigselskab.dk opretter vi mange selskaber hver evig eneste dag, men vi vil samtidig gerne hjælpe jer godt i gang med jeres nye liv som selvstændige. Af netop denne grund har vi besluttet os for at give dig inspiration fra den virkelige verden. Med videotiltaget ”Iværksætterhistorier” kan du følge med i hvordan andre succesfulde iværksættere er nået fra tanke til handling og lade dig inspirere af deres vej til succes. I første afsnit af ”Iværksætterhistorier” har vi besøget Anders Mørck, CEO og medejer af GoBoat, og stillet ham 10 spørgsmål omkring livet som iværksætter. Du kan se videoen herunder eller læse interviewet på skrift under videoen:

Hvordan kom i på ideen til Goboat?

“Ideen til Goboat opstod i sommeren 2013, hvor den ene af mine to medstiftere, Casper, havde besøg af svigermor fra jylland og han ville rigtig gerne imponere hende. Og han vidste, ligesom alle andre ved det, at den bedste måde at se København fra – det er fra vandsiden. Det eneste problem var, at hans egen båd, Donna, var gået i stykker på det tidspunkt, så han ledte efter et alternativ som han kunne lege. Så han gik online og prøvede at google det, men kunne ikke rigtig finde noget, fandt så efter noget tid frem til en bådudlejning nede ved Fisketorvet, men man kunne ikke booke en båd på forhånd, der var ikke særlig god kundeservice og de både de havde var ikke særligt attraktive.Men da han så mødte op med svigermor, så var der udsolgt og så tænkte han okay, det må man simpelthen kunne gøre bedre og det var egentlig der ideen til GoBoat opstod.”

Læs mere om GoBoat her 

Hvor vigtigt er det have et velfungerende team?

”Det er altafgørende. Altså man hører jo ofte, at en halv god ide med det rigtige team, er bedre end en supergod idé med et dårligt team, og det er jeg egentlig meget enig i. Man kommer rigtig langt med det rigtige team. Det som vi har gjort, det er, det handler meget om at være ærlig overfor sig selv og kende ens egne begrænsninger og ens egne styrker, og så ligesom se hvor man har huller og prøve på en eller anden måde, at fylde de huller. Det kan man gøre på mange måder. Man kan selvfølgelig ansætte folk, men man kan også tilknytte dem i et rådgiverteam, det har vi f.eks. gjort. Vi har selvfølgelig også ansat nogle folk, men vi har også et rådgiverteam, hvor vi får sparring.”

Læs også: Sådan bliver du iværksætter på budget

Hvilke negative aspekter er der ved livet som iværksætter?

”Jeg synes der er meget meget få, hvis jeg skal nævne en, som i hvert fald har været en læring for mig personligt, så er det det her med, som iværksætter kan det være sindssygt svært at lægge forretningen, altså ens lille baby fra sig mentalt, når man nu går hjem og man skal være tilstede overfor sin familie eller sin kæreste, eller hvem det nu er. Det har været det sværeste for mig, at ligesom lære at kunne være tilstede et andet sted velvidende om, at der måske er et eller andet problem i forretningen, som man skal løse.”

Hvordan håndterer man bedst modgang?

”Bare for at vende tilbage til det her med at være et team, der er det en kæmpe hjælp, at man ikke står helt alene. Så hvis man er en soloiværksætter, så vil jeg helt klart gå sammen og sidde i sådan et iværksætterfælleskab, hvor der sidder andre iværksættere man kan blive støttet af. Så det er super vigtigt at have nogle folk omkring sig for at komme igennem modgang, og så er det sindssygt vigtigt, at tale med sit bagland, altså sin familie og forventningsafstemme. Okay nu er jeg iværksætter og det kommer til at kræve, at jeg arbejder nogle sjove timer og arbejder rigtig mange timer i en periode. Fordi man bliver nødt til at have opbakningen fra familie og venner. Det gør det i hvert fald meget nemmere at komme igennem modstand.”

Læs også: Sådan driver du virksomhed på SU 

Hvordan bevægede i jer fra tanke til handling?

”Jamen altså fra ideen opstod, der var vi alle tre fuldtidsbeskæftigede stadigvæk, men så i vores fritid gik vi i gang med at undersøge, hvad kræver det af tilladelser? Karl som er den tredje medstifter, han er arkitekt og båddesigner, så han gik i gang med at designe båden og finde ud af hvordan man kunne realisere det, lave en lille forretningsplan, altså simpelthen finde ud af, hvad er det for nogle hurdles man skal forcere, for at kunne komme i gang med et projekt, som det her. Der er det jo at tilladelser, som man skal have en del af, det var en af de helt store hurdles.”

Hvad bør man overveje inden man starter virksomhed?

”Der er selvfølgelig nogle ting, man bør overveje, men bare lige for at starte et andet sted, så generelt, så synes jeg egentlig, at der er for mange der fokuserer for meget på, hvad kan man sige, risiciene der er involveret ved at være iværksætter og det synes jeg egentlig er forkert, for man kan sige, hvad er den reelle risici? Medmindre du har en privatøkonomi, der er afhængig af en kæmpe indkomst, som du pt. har, måske har du børn allerede, så vil jeg bare sige – spring ud i det. Hvis ikke det går, så lærer du en masse, så prøver du måske igen eller så kan du garanteret godt gå ud og få et arbejde, altså blive lønmodtager igen bagefter. Så jeg synes egentlig ikke, at der er så store risici involveret i det, det synes jeg egentlig er misforstået af mange.”

Læs også: Derfor bør du stifte et anpartsselskab

Hvad er de bedste aspekter ved at være iværksætter?

”For mig personligt er det, det her med, at man planter ligesom et frø og så får man det til at vokse. Så det er det her med at skabe noget, altså du starter med ingenting og lige pludselig så har du, så skaber du noget der kommer til at vokse. Det er simpelthen så tilfredsstillende for mig. Det er fedt selv at kunne tage beslutningerne og så få feedback lige med det samme – også når det er dårlig feedback. Man er bare sådan passioneret og comitted omkring det man laver på en helt anden måde. Jeg plejer at sammenligne det lidt med før, da jeg arbejdede i en større virksomhed, Novo Nordisk, så kunne jeg godt få sådan lidt om søndagen, sådan en light-depression: aargh nu skal jeg også på arbejde igen, ik? Den har jeg bare ikke haft siden vi startede GoBoat.”

Hvad er dit bedste råd til unge iværksættere, der er bange for at tage springet?

”Så vil jeg sige, så er det at komme i gang, og jo før jo bedre. Fordi at mens man er ung, så er man vant til at leve på et meget lille budget, som man formentlig også kommer til, når man er iværksætter. Man har vildt meget energi og drivkraft. Man har ikke, igen de risici og den risiko man tager, når man springer ud i iværksætterlivet, er meget lille fordi, man formentlig ikke har nogen familie, det er jo bare sig selv, man er bare sig selv man skal tænke på, så det vil jeg sige er et stort råd. Og så en anden ting, som egentlig er sådan en misforståelse, synes jeg, det er det her med at man som iværksætter selv skal komme med ideen, nødvendigvis. Det kan man selvfølgelig godt, men det behøver man ikke. Jeg kom ind i iværksætteri uden selv at have en ide, men jeg eksponerede mig selv overfor iværksættermiljøet, gik til tonsvis af meet-ups og snakkede med alle mine venner om, at jeg gerne ville være iværksætter, og så var der ligesom en der legede Kirsten-giftekniv og det var sådan, at jeg mødte de to, som jeg startede Goboat med.”

Hvis du skulle skrive en opskrift på, hvordan man får succes som iværksætter, hvordan skulle den så lyde?

”Så vil det helt klart være at have det rigtige hold, sætte det rigtige hold. Som jeg også har været inde på tidligere, finde ud af hvad er motivationen og drivkraften for hvorfor man vil være iværksætter og hvorfor man vil beskæftige sig med den idé, som virksomheden har. Så er det gåpåmod, man skal ikke give op, man kommer til at lave fejl, man skal lære af det.”

Hvad er GoBoats fremtidsplaner?

”Vi har en vision og en ambition om, at vi gerne vil gøre vandende tilgængelige for alle i hele verden i princippet. Vi vil gerne bygge et globalt brand for oplevelser på vandet. Så i løbet af de næste 5 år, der skal vi simpelthen bare ud over stepperne og have åbnet så mange Goboat-baser, som muligt i hele verden. Så det var det første spørgsmål, det andet spørgsmål, hvor glad har jeg været for den her sommer? Jeg har været helt vildt glad – det har hele teamet. Vi har simpelthen ikke kunne få armene ned, fordi som alle ved, så har det været det bedste sommer i 100 år. Og vi er meget vejrafhængige, så det har selvfølgelig også haft en stor positiv effekt på vores resultat og gør også, at vi rent økonomisk, har nogle andre muligheder end vi har haft tidligere. Så det er bare overvejende positivt og det er vi bare helt vildt glade for.”

OPRET DIT EGET SELSKAB HER