Alt du skal vide om virksomhedsskatteordningen

Hvad er virksomhedsskatteordningen?

Hvis du er indehaver af en enkeltmandsvirksomhed, beskattes alt overskud som udgangspunkt personligt. Dette adskiller sig fra beskatningen i et selskab. Dog har du som indehaver af en enkeltmandsvirksomhed mulighed for at opnå samme skattemæssige fordele gennem virksomhedsskatteordningen, som kapitalselskaber nyder godt af.

Virksomhedsskatteordningen gør det nemlig muligt at skelne mellem penge, der trækkes ud af virksomheden til privatforbrug, og penge, der investeres i virksomheden som opsparing. Med denne ordning kan du nøjes med at betale personlig skat af det beløb, du trækker ud som løn, mens det eventuelle resterende beløb, der bliver i virksomheden, beskattes med 22%.

 

Hvilke krav er der til virksomhedsskatteordningen?

Under virksomhedsskatteordningen er det vigtigt, at der i regnskabet skelnes mellem det private forbrug og de penge som investeres i virksomheden i form af opsparing. Det betyder at virksomhedsskatteordningen ikke kan bruges til at optimere beskatningen af de penge der trækkes ud af virksomheden til privatforbrug. Med virksomhedsskatteordninger kommer også øgede krav til bogholderi og revision, da der blandt andet skal udarbejdes et selvstændigt regnskab, som opfylder kravene i bogføringsloven.

 

Fordele ved virksomhedsskatteordningen

Virksomhedsskatteordningen (VSO) er en populær skattemæssig løsning blandt mange enkeltmandsvirksomheder. Denne ordning giver virksomhedsejere mulighed for at optimere deres skatteforhold og forbedre likviditeten. Her er nogle af de primære fordele ved at benytte VSO:

  • Lavere beskatning: Med VSO beskattes virksomhedens indkomst med 22% af hele årets overskud. Dette gælder dog kun for den del af overskuddet, der opspares i virksomheden, hvilket kaldes opsparet overskud.
  • Udskydelse af skat: Opsparet overskud giver en skattemæssig fordel, da den fulde beskatning udskydes til det tidspunkt, hvor pengene hæves. Indtil da betales kun de 22%, hvilket kan forbedre virksomhedens likviditet.
  • Øget fleksibilitet i lavindtjeningsperioder: Hvis virksomheden oplever en nedgangsperiode med lav indtjening, kan ejeren tilføre midler fra det opsparede overskud, uden at overskride topskattegrænsen. Dette giver mulighed for at udjævne indkomsten og dermed undgå højere beskatning.
  • Skattefordeling over flere år: VSO giver mulighed for at fordele skatten over flere år, hvilket kan give betydelige skattebesparelser på sigt. De 22%, der allerede er betalt i skat, skal naturligvis ikke beskattes igen ved senere udbetaling.
  • Rentefordele: En anden fordel ved VSO er, at virksomhedsejeren kan trække renter fra som en del af den personlige indkomst i stedet for kapitalindkomsten. Dette resulterer i en højere fradragsprocent, hvilket kan reducere den samlede skattebyrde.
 

Ved at anvende virksomhedsskatteordningen kan virksomhedsejere effektivt styre deres skattemæssige forpligtelser og forbedre virksomhedens økonomiske fleksibilitet.

 

Ulemper ved virksomhedsskatteordningen

Selvom Virksomhedsskatteordningen (VSO) tilbyder en række skattemæssige fordele, er der også nogle ulemper, som virksomhedsejere bør overveje, inden de beslutter sig for at benytte ordningen. Her er nogle af de mest væsentlige ulemper:

  • Øget arbejdsbyrde: At administrere VSO kræver mere arbejde sammenlignet med at blive beskattet efter personskatteloven. Det indebærer en mere kompleks bogføring og skatterapportering, som kan være tidskrævende for virksomhedsejeren.
  • Behov for professionel rådgivning: På grund af virksomhedsskatteordningens kompleksitet er der ofte et vedvarende behov for at have en revisor eller skatterådgiver tilknyttet virksomheden. De færreste virksomhedsejere har det fulde overblik over reglerne og kan derfor få brug for professionel assistance for at sikre korrekt administration af ordningen.
  • Omkostninger ved udtræden: Hvis virksomhedsejeren på et tidspunkt beslutter sig for at ophøre med at bruge VSO, kan det blive en dyr proces. Alt opsparet overskud skal nemlig beskattes på én gang, hvilket kan resultere i en stor skattebetaling.
 

Selvom VSO kan være en attraktiv løsning for mange, er det vigtigt at være opmærksom på disse udfordringer, så man træffer en velovervejet beslutning om, hvorvidt ordningen er den rette for ens virksomhed.

 

Giver virksomhedsskatteordningen mening for dig?

Der kan være mange gode grunde til at vælge virksomhedsskatteordningen, men det er ikke nødvendigvis det rigtige valg for alle. Hvis du for eksempel betaler topskat af overskuddet fra din enkeltmandsvirksomhed og ønsker at undgå dette fremover, kan virksomhedsskatteordningen være en fordel. Desuden kan ordningen være gavnlig, hvis du ønsker at opbygge egenkapital i virksomheden til fremtidige investeringer uden at skulle beskattes personligt af opsparingen i virksomheden.

 

Sådan tilmelder du din virksomhed til virksomhedsskatteordningen

Hvis du beslutter, at virksomhedsskatteordningen er den rette beskatningsform for din virksomhed, skal du i oplysningsskemaet gøre opmærksom på at du bruger ordningen for det indkomstår.  Fristen for at indberette oplysningsskemaet er 1. juli efter indkomstårets er udløbet. Du kan læse mere om hvordan du tilmelder dig virksomhedsskatteordningen på Skattestyrelsens hjemmeside.

 

Eksempel på virksomhedsskatteordningen i praksis

Forestil dig, at du driver en enkeltmandsvirksomhed og i 2024 har et overskud på 600.000 kroner Du beslutter dig for at udbetale 300.000 kr. til dig selv som løn, og de resterende 300.000 kroner lader du stå i virksomheden som en form for opsparing.

Når du bruger virksomhedsskatteordningen (VSO), betyder det, at du kun betaler personlig indkomstskat af de 300.000 kroner, du udbetaler som løn til dig selv. Dette er den skat, du normalt betaler af din løn eller indkomst.

De 300.000 kroner, som du lader blive i virksomheden, beskattes ikke som din personlige indkomst. I stedet beskattes de med 22% virksomhedsskat, hvilket i dette tilfælde betyder, at du betaler 66.000 kroner i skat af pengene. De resterende 234.000 kroner forbliver i virksomheden, som du kan bruge senere til at investere, købe udstyr eller til at styrke din virksomheds økonomi.

Hvis du ikke brugte VSO, ville de 300.000 kroner, som forbliver i virksomheden, blive beskattet som din personlige indkomst til en højere skatteprocent. Med VSO kan du altså udskyde en del af skatten, hvilket giver dig mere frihed til at styre din virksomheds penge og bedre likviditet, så du kan investere i virksomhedens vækst eller opsparing til fremtiden.

 

Kan man undgå personlig hæftelse med virksomhedsskatteordningen?

Selvom du benytter virksomhedsskatteordningen, betyder det ikke at du kan undgå personlig hæftelse i din enkeltmandsvirksomhed. Du hæfter altid personligt i en enkeltmandsvirksomhed, da det er en personlig virksomhed og der derfor ikke skelnes mellem dine og virksomhedens penge. Det betyder, at det er nemt at udbetale penge til dig selv, og at du kan trække et eventuelt underskud fra i din eller din ægtefælles indkomst. Til gengæld betyder dette også at du skal hæfte med din personlige formue, hvis din virksomhed oparbejder gæld.

Hvis du derimod ikke ønsker at skulle hæfte personligt ved eventuel oparbejdet gæld, kan du med fordel vælge at oprette et anpartsselskab. Som en selvstændig juridisk enhed sikrer anpartsselskabet, at ejernes personlige økonomi er adskilt fra virksomhedens økonomi, hvilket begrænser ejernes ansvar. Opret et anpartsselskab nemt og billigt her.

Del med en ven

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn