Guide: Sådan omdanner du din personlige virksomhed til et selskab

Personlig virksomhed til selskab

Er du i den situation, at det går forrygende i din personlige virksomhed, så bør du måske overveje at omdanne din personlige virksomhed til et selskab. Du kan eksempelvis omdanne dine virksomhed til et anpartsselskab. 

Hvornår giver det mening at omdanne enkeltmandsvirksomheden til et selskab?

At konvertere en enkeltmandsvirksomhed til et ApS kan være en strategisk god beslutning. Mens en enkeltmandsvirksomhed kan være passende i begyndelsen af en virksomheds livscyklus, kan behovet for at skifte til et ApS opstå af flere grunde. Dette inkluderer behovet for at minimere personlig hæftelse, facilitere virksomhedens vækststrategi og drage fordel af eventuelle skattemæssige fordele der måtte være forbundet med skiftet. Typiske motiver for en virksomhedsomdannelse kan omfatte:

  • I tilfælde af at man ønsker at få flere ejere med i virksomheden.
  • Man ikke længere ønsker at hæfte for virksomhedens gæld med ens personlige formue.
  • Ved ønske om at aflægge offentlige regnskaber der kan tiltrække interessenter.
  • Du ønsker at kunne opspare penge i virksomheden uden at blive beskattet personligt.

 

Supplerer du ejerstrukturen i selskabet med et holdingselskab, kan du desuden sælge dit selskab skattefrit og vente med at betale skatten, indtil du har et behov for at bruge pengene privat, hvilket er en ideel løsning for mange iværksættere.

 

Måder hvorpå du kan gå fra enkeltmandsvirksomhed til ApS

Når det kommer til at omdanne din enkeltmandsvirksomhed til et anpartsselskab, er der flere tilgange, du kan overveje. Vi vil kort gennemgå tre forskellige metoder til denne omstrukturering. Valget af metode afhænger af din virksomheds individuelle behov og situation.

Der er som udgangspunkt tre muligheder, når en virksomhed skal omdannes. Enten kan du vælge at lukke enkeltmandsvirksomheden, og herefter oprette selskabet. Derudover kan du foretage en skattepligtig virksomhedsomdannelse, hvor du som ejer beskattes en gang for alle ved afståelse af virksomheden. Den tredje løsning er, at omdannelsen foretages skattefrit, hvor du udskyder skatten til den dag, du sælger aktierne/anparterne.

 

Luk enkeltmandsvirksomhed og opret ApS

Den første måde hvorpå du kan gå fra enkeltmandsvirksomhed til ApS, er ved at lukke din nuværende enkeltmandsvirksomhed først, og herefter oprette dit ApS. Denne metode kan være bedst hvis du har meget lidt aktivitet i din virksomhed, få aktiver eller lignende. Du kan nemlig hurtigt og nemt lukke din enkeltmandsvirksomhed selv, og herefter oprette et ApS supernemt og billigt gennem Billigselskab.dk her.

 

Skattepligtig omdannelse

Hvis du vil lave en skattepligtig virksomhedsomdannelse, bliver alle aktiver og passiver i enkeltmandsvirksomheden overdraget til det nye ApS, hvilket gør dem til en såkaldt skattepligtig afståelse til handelsværdier. Ved skattepligtig virksomhedsomdannelse beskattes du det pågældende år.

Når du foretager en skattepligtig virksomhedsomdannelse, overføres alle aktiver og passiver fra den tidligere enkeltmandsvirksomhed til det nye selskab, typisk et ApS. Denne overdragelse betragtes som en “skattepligtig afståelse” og skal værdiansættes til handelsværdien som beskattes.

 

Skattefri omdannelse

Udfører du derimod en skattefri omdannelse skal aktiverne også værdiansættes, men i modsætning til den skattepligtige omdannelse skal du her først betale skat af fortjenesterne, når du vælger at sælge aktierne/anparterne i selskabet. Skatten kan i denne sammenhæng udskydes i mange år.

Den skattefrie omdannelse skal ske efter særlige regler, hvilket blandt andet betyder følgende:

  • Omdannelsen skal ske til et nystiftet selskab eller til et skuffeselskab.
  • Hele nettoværdien af virksomheden skal betales med aktier i selskabet.
  • Alle aktiver og passiver i virksomheden skal overdrages direkte til selskabet.
  • Omdannelsen finder sted senest seks måneder efter det seneste årsregnskabs udløb

 

Det sker ofte, at folk der vælger at omdanne deres virksomhed til et selskab samtidig, vælger at stifte et holdingselskab “oven på” det nye driftsselskab. Dette kan ske ved en skattefri aktieombytning. Den klare fordel ved et holdingselskab er, at du kan beskytte den opsparede egenkapital, og at et holdingselskab efter tre år kan sælge aktierne i driftsselskabet skattefrit. Læs mere om fordelene ved et holdingselskab her.

 

Det skal du være opmærksom på inden du omdanner

I forbindelse med en omdannelse af din personlige virksomhed til et selskab bliver din personlige virksomhed opløst. Efter opløsningen får du et helt nyt CVR-nummer på det selskab, som virksomheden omdannes til. Herefter ejer du ikke længere din virksomhed, men derimod kun anparter eller aktier i et selskab, som ejer din virksomhed. Herudover skal du være opmærksom på følgende:

  1. Kunder og leverandører: Undersøg om dine eksisterende kunder og leverandører stadig er interesserede i at samarbejde efter omdannelsen. Du skal også vurdere, om det er nødvendigt at overføre licenser og rettigheder til det nye selskab.
  2. Medarbejdere: Husk, at dine medarbejdere vil kræve nye ansættelseskontrakter i det nye selskab. De har dog en pligt til at fortsætte deres ansættelse i det nye selskab.
  3. Kreditorer og udlejere: Det er vigtigt at få godkendelse fra kreditorer til at overføre gælden til det nye anpartsselskab, da dette ikke kan gøres uden deres samtykke. Desuden skal udlejere acceptere, at det nye selskab bliver lejer efter omdannelsen.

At sikre, at disse ting er grundigt overvejet forinden omdannelsen, vil bidrage til en smidig overgang og minimere eventuelle konflikter eller forsinkelser.

Del med en ven

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn